Bucate alese

Bucate alese

Prepararea aluatului de Pizza

Blaturile de pizza gata preparate, congelate sau proaspete se gasesc in supermarketuri, dar pentru ca va ia foarte putin timp si pentru calitatea texturii si a gustului, merita sa le faceti singuri.
Aluatul are nevoie de o ora jumatate pana la doua ore ca sa creasca, intr-un loc cald, cum ar fi intr-un dulap bine aerisit sau langa un radiator sau puteti sa-l puneti sa creasca intr-un cuptor cu microunde, daca aveti, ( vezi prepararea mancarurilor la microunde, ABC-ul Bucatariei ), sau puteti sa preparati aluatul cu o zi inainte si il lasti sa creasca incet, peste noapte, in frigider.
NECESAR PENTRU UN BLAT DE PIZZA :
Pentru circa 400 grame de aluat, care este echivalent cu 2 blaturi de pizza gata facute, cu un diametru de circa 25 cm, avem nevoie de  :
  • 150 ml apa calda
  • 1/2 lingurita rasa zahar tos
  • 1 lingurita rasa drojdie uscata
  • 225 grame faina de grau dur
  • 1/2 lingurita rasa de sare
  • 30 grame unt

MOD DE PREPARARE  ( Prepararea foii de pizza ):
1. Se toarna apa intr-un castronel si se amesteca cu zaharul pana   se dizolva. Se presara deasupra drojdia si se amesteca cu o furculita. Se acopera si se pune la  cald 10 minute, pana face spuma.
2. Intr-un castron se cern faina si sarea, se freaca cu untul si se face o gropita in mijloc. Se adauga drojdia in faina si se amesteca formand un aluat moale.
3. Se framanta aluatul pe o suprafata presarata cu faina indoindu-l catre dumneavoastra, apoi impingand in jos si inainte cu articulatiile degetelor. Se rasuceste aluatul cu un sfert de rotatie si    se repeta  operatia pana cand aluatul devine neted si elastic, dar nu lipicios.
4. Se pune aluatul intr-un castron curat, presarat cu faina, si se  acopera cu o folie de plastic.
5. Se lasa la cald 1 ora sau pana cand isi dubleaza volumul. Daca se lasa sa creasca incet peste noapte, se pune la frigider.
6. Se pune aluatul crescut pe o suprafata presarata cu faina si se bate cu pumnul strans pentru a elimina bulele de aer.
7. Se framanta din nou, pana devine uniform. Se intinde cu un facalet, formand un rotund sau un dreptunghi, dupa cum indica reteta respectiva, sau dupa cum avem tava de copt.


Daca dublati cantitatile, puteti face 4 blaturi, ca sa le congelati. Urmati toate etapele de preparare, apoi impartiti aluatul in 4 bucati egale si intindetile pe fiecare dupa cum vi se cere in reteta, rotunde sau patrate. Se pun, blaturile, in tavi captusite cu folie si se ingheata pana devin solide. Se scot din tavi si se pun intr-un container rigid sau o punga de plastic pentru pastrare in congelator.Pentru a coace blaturile direct de la congelator, se pun pe o tava pentru copt, unsa. Punem umplutura deasupra si se coc circa 30-35 minute in cuptorul deja incalzit, in prealabil la o temperatura de 220°C.
                      
 POFTA BUNA !

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parerea dumneavoastra:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by MARIUS B. | Bloggerized by AdSense - Premium Blogger Themes | https://www.google.com/adsense/