Bucate alese

Bucate alese

Cum trebuie servite şi prezentate bucatele ?

Nu este suficient ca o mîncare să fie curat şi gustos preparată. Ea trebuie servită şi prezentată cît mai frumos. Niciodată nu se va aduce la masă mîncarea în cratiţe sau în oale. Supele şi ciorbele se pun în castroane, iar mîncările şi fripturile, în farfurii întinse, platouri etc. Masa pe care se mănîncă trebuie să fie acoperită cu o faţă de masă albă sau chiar colorată, însă întotdeauna perfect curată. Este foarte plăcut să vedem în mijlocul mesei un vas, cît de mic, cu flori.
Pentru fiecare persoană trebuie aşezate atîtea farfurii, cîte feluri de mîncare servim. Este neplăcut să mănînci mai multe feluri de mîncare din aceeaşi farfurie. Fiecare persoană trebuie să aibă aşezate în stînga furculiţa, în dreapta lingura şi cuţitul, înaintea farfuriilor linguriţa de desert şi paharul. Nu trebuie să lipsească şerveţelul de pînză sau de hîrtie. Ele se aşează pe farfurii. Solniţa cu sare va fi controlată la fiecare masă, să fie plină şi netezită. La masă trebuie să se mai pună o cană cu apă proaspătă, un coşuleţ cu pîine tăiată felii nu prea groase şi 2–3 linguri pentru servit. Înainte de a servi masa, gospodina trebuie să controleze dacă nu lipseşte nimic din cele necesare, căci este foarte neplăcut să se ridice în timpul mesei pentru a le aduce.
După cum s-a mai spus, servirea mîncărilor în cratiţe este nepermisă. Fripturile, rînduite în bucăţi se aşază pe farfurii întinse şi se garnisesc cu puţină salată verde, sfeclă fiartă şi tăiată frumos, rotogoale de ou răscopt; dacă avem aspic, se taie în bucăţele pătrate sau lunguieţe etc. Dacă la friptură se servesc cartofi prăjiţi, piure sau o garnitură de legume, se aşază în mijlocul farfuriei bucăţile de friptură şi de jur împrejur cartofii sau legumele, garnisind din loc în loc cu puţină salată verde, sfeclă, castraveciori acri tăiaţi frumos, felioare sau floricele din ridichi de lună, etc. Totdeauna se va găsi la îndemînă ceva colorat care să dea un aspect frumos şi atrăgător.
La o masă aranjată cu puţină atenţie şi cu mîncări garnisite aspectuos, pofta de mîncare creşte.
La masă se stă drept fără a avea totuşi o atitudine înţepenită pe scaunul nu prea depărtat de masă. 
Braţele trebuie să fie cît mai apropiate de corp, iar mîinile să rămînă liniştite de o parte şi de alta a farfuriei. 
Sînt nepermise frămîntarea cocoloaşelor de pîine, jocul cu tacîmul sau cu şervetul.
Niciodată coatele nu trebuie sprijinite sau întinse pe masă, iar mîinile aşezate pe genunchi sau în buzunare. 
Se mănîncă nici prea repede, nici prea încet şi se mestecă totdeauna cu gura închisă. 
Lingura se ţine în mîna dreaptă, supa sau ciorba se mănîncă fără a sorbi zgomotos şi fără a umple lingura. 
Farfuria nu se apleacă pentru a lua şi ultimul strop de pe fundul ei.
După terminare lingura se aşază în farfurie cu partea convexă în jos.
Furculiţa se ţine cu mîna dreaptă atunci cînd felurile servite nu necesită să fie tăiate, în caz contrar se ţine în mîna stîngă, iar cuţitul în mîna dreaptă.
În general nimic nu se pune cu furculiţa pe pîine iar cuţitul nu se foloseşte niciodată pentru a-l duce la gură.
  1. Pieptul de curcan se serveşte tăiat felii subţiri, rînduite pe farfurie şi garnisite cu aspic tăiat, mere coapte etc.
  2. Salata de boeuf se garniseşte cu mazăre verde, pătrunjel verde, felii de castraveciori acri, gogoşari tăiaţi, măsline, morcov fiert. Se pot face diferite ornamentaţii.
  3. Răciturile de pasăre şi peşte se garnisesc cu felii de lămîie. Farfuria cu răcituri de porc se garniseşte cu castraveciori acri, gogoşari în oţet sau hrean ras.
  4. Peştele se garniseşte cu felii de lămîie, pătrunjel verde şi măsline.
  5. Diferite paste (icre bătute, unturi, pateuri etc.) se aşază pe farfurii sau pe platouri, întinse uniform şi netezite frumos cu cuţitul. Se fac apoi diferite desene cu ajutorul furculiţei, cuţitului sau al lingurii. De jur împrejur se pune o garnitură potrivită pastei: ou, măsline, aspic, salată verde, ridichi, castraveciori, gogoşari etc.
  6. Ardeii, roşiile, dovleceii şi cartofii umpluţi, după ce se aşază pe farfurie întinsă, se presară cu puţin mărar şi pătrunjel verde tocat fin.
  7. Sarmalele cu varză se rînduiesc în mijlocul farfuriei, iar de jur împrejurul lor se pune varza tocată care a fiert o dată cu sărmăluţele. Se garnisesc cu felii de roşii.
  8. Torturile se glasează şi se garnisesc cu fructe zaharate, fructe din dulceaţă scurse bine de sirop, nuci, migdale, alune pralinate, frişcă etc. 
  9. Fructele se pot tăia în diferite forme din care se fac petale de flori şi frunzişoare. Ca să obţinem felii frumoase de tort, facem o tăietură cu ajutorul unui pahar în mijlocul tortului, apăsînd bine ca să se taie pînă la fund. Apoi cu un cuţit bine ascuţit tăiem feliile. Se servesc cu lopăţica de tort.
  10. Checul se taie în felii de grosimea unui deget şi se aşază în lungul unui platou, punînd feliile una peste alta, în formă de scară.
  11. Prăjiturile se rînduiesc frumos una lîngă alta pe farfurii.
  12. Bucăţile de carne din mîncări, friptura, şniţelul se taie fixîndu-le cu furculiţa şi tăind cu cuţitul cîte o bucăţică pe măsură ce mîncăm. Nu se încarcă furculiţa cu prea multă mîncare.
  13. Pîrjoalele, rulada de carne, sarmalele, ardeii umpluţi, salata verde, peştele (atunci cînd nu există tacîm special), legumele fierte se mănîncă numai cu furculiţa, dacă bucăţile sînt mari se taie cu muchia furculiţei.
  14. Icrele de peşte, salata de vinete, pateul de ficat nu se aşează cu furculiţa pe bucăţile de pîine ci se mănîncă luîndu-le cu vîrful furculiţei. 
  15. Brînza se taie cu cuţitul şi se aşază pe o bucăţică de pîine.
  16. Carnea de pe os (inclusiv cea de pasăre) se desprinde numai cu ajutorul furculiţei şi al cuţitului; niciodată nu se pune mîna pe os.
  17. Prăjiturile, plăcintele, gogoşile şi fructele tari se mănîncă cu cuţitul şi furculiţa de desert, cremele, şarlotele, tortele cu linguriţa.
  18. Pîinea se rupe cu mîna bucăţică cu bucăţică, nu se muşcă niciodată din felie (este admis numai în cazul tartinelor), nu se pun niciodată bucăţele de pîine în ceai, cafea cu lapte, supă sau direct cu mîna în sosul de mîncare, în cazul din urmă numai înfigînd-o în furculiţă.
  19. Apa se bea cu sorbituri mici, niciodată dintr-odată pînă la fund lăsînd capul pe spate şi niciodată cu gura plină.
  20. Ceaiul sau cafeaua cu lapte nu se amestecă zgomotos cu linguriţa. Zahărul se pune cu linguriţa sau cu cleştele (bucăţile de zahăr nu se iau niciodată cu mîna). Cînd zahărul este topit se scoate linguriţa din ceaşcă sau pahar şi se depune încet pe farfurioară.
În timpul mesei nu trebuie să se audă zgomot de tacîmuri sau farfurii, acestea după sau în timpul întrebuinţării se aşază încet.
Discuţiile se vor purta cu vocea scăzută, liniştit, fără să se gesticuleze, evitînd comentarea evenimentelor neplăcute de peste zi.

1 comentarii:

Anonim spunea...

Eu am reusit sa slabesc 26 kg in numai 30 de zile,
foarte simplu, pentru mai multe informatii puteti vizita blogul meu http://bit.ly/1F0ArGZ

Also visit my homepage Tatiana Rusu

Trimiteți un comentariu

Parerea dumneavoastra:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
SEO Stats powered by MyPagerank.Net
Powered By Blogger
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by MARIUS B. | Bloggerized by AdSense - Premium Blogger Themes | https://www.google.com/adsense/