Bucate alese

Bucate alese

Cozonac cu mac si pere

Pentru un cozonac (12-15 felii):
Pentru aluat:
  • 100 grame unt
  • 375 grame făină, în plus pentru prelucrat
  • 4 linguri  zahăr
  • 1 praf de sare
  • 1 ou
  • 150 ml lapte
  • 42 grame drojdie ( un cubulet )
Pentru umplutură:
  •        150 grame seminţe de mac
  •        120 ml lapte
  •         3 linguri zahăr
  •         2 linguri zeamă de lamaie
  •         1/2 linguriţă coajă de lămaie rasă
  •         1/4 linguriţă praf de scorţişoară
  •          50 grame migdale tocate
  •         1 albus
  •         3 pere tari acrisoare
  •         100 grame dulceaţă de caise
  •          zahăr pudră pentru presărat
Timp de preparare : (aproximativ) 45 minute, iar la cuptor 35 minute.
Cozonac cu mac si pere
MOD DE PREPARARE :
  1. Se topeste untul si se lasa sa se raceasca . Cernem faina intr-un castron, deasupra se presara sarea si zaharul. Se bate oul si se toarna, impreuna cu untul, pe marginea fainei. Incalzim laptele putin si se dizolva drojdia in el. Se adauga la celelalte ingrediente si se framanta repede cu bratele spiralate ale mixerului pana se obtine un aluat lipicios.
  2. Se lasa sa dospeasca 30 minute acoperit, la caldura. Se macina marunt macul pentru umplutura. Se toarna impreuna cu laptele intr-un vas si se da la fiert. Se fierbe 15 minute la foc mic, amestecand incontinuu. Luam vasul de pe foc, se lasa sa se raceasca si se adauga zaharul, zeama si coaja de lamaie, scortisoara, migdalele tocate si albusul.
  3. Se presara faina pe suprafata de lucru si se framanta aluatul cu mainile circa 5 minute cu putere, pana cand devine elastic si nu se mai lipeste. Apoi se intinde sub forma de dreptunghi de 30 X 45 cm, pe care se aplica uniform compozitia de mac.
  4. Se curata perele, se taie in 8 felii si se indeparteaza semintele si cotoarele. Asezam feliile de pere in mijlocul blatului de aluat una langa alta. Se ruleaza blatul din ambele margini paralele, spre interior, astfel incat sa incadreze fructele la mijloc  (vezi foto).
  5. Se incalzeste cuptorul la 200°C (180°C cu ventilator sau treapta 3-4); se tapeteaza o tava cu hartie cerata dupa care asezam cozonacul in tava si lasam 10 minute sa creasca, acoperit. Apoi se introduce in cuptorul incins si se coace 35 minute.
  6. Incalzim dulceata de caise si se trece printr-o sita. Se scoate cozonacul din cuptor, se unge imediat cu dulceata si se presara cu zahar pudra . 
Se poate servi si cu frisca !!!
POFTA BUNA !

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parerea dumneavoastra:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by MARIUS B. | Bloggerized by AdSense - Premium Blogger Themes | https://www.google.com/adsense/