FOCACCIA , este o specialitate italieneasca, preparata cu drojdie si ulei de masline, reprezinta garnitura ideala la mancarurile cu carne, la salate sau pur si simplu la o gustare cu branza, masline si vin rosu.
Ingrediente necesare pentru o paine:
- 500 grame faina de grau 1050 si in plus pentru prelucrat
- 1 lingurita de sare
- 42 grame drojdie ( 1 cubulet )
- 4 linguri ulei de masline de cea mai buna calitate
- 1/2 lingurita sare de mare grunjoasa, obtional, pentru presarat deasupra
Timp de preparare: 15 minute
Timp de repaus si pentru crescut aluatul: 1 ora
Timp la cuptor: 15 minute
MOD DE PREPARARE :
- Se amesteca faina cu sarea intr-un castron. Se dizolva drojdia in 300 ml apa calduta si se adauga la faina, impreuna cu 3 linguri de ulei de masline. Se amesteca totul cu spirala pentru aluat a mixerului, obtinandu-se un aluat lipicios. Se lasa acoperit, la loc cald, sa dospeasca circa 30 minute.
- Se prelucreaza apoi aluatul cu mainile pe o suprafata de lucru presarata cu faina, framantandu-l energic, pana nu mai lipeste si devine elastic. Daca e nevoie, se adauga faina, dar numai atat cat sa nu mai fie lipicios.
- Se tapeteaza tava cu hartie pentru copt. Se face o bila din aluat, se aseaza pe tava si se intinde in forma de lipie groasa de circa 2 cm si cu diametrul de aproximativ 20 cm.
- Se incinge cuptorul la 230°C ( 210°C cu ventilator sau treapta 5 ). Se infinge varful umed al degetului in mai multe locuri in paine.
- Se unge painea cu restul de ulei de masline. Dupa gust, se presara sare grunjoasa. Se coace in cuptorul incins circa 15 minute pana se rumeneste.
- Pentru racire se tine painea pe un gratar de bucatarie timp de 15 minute, apoi se inveleste intr-un servet, ca sa se inmoaie crusta. Focaccia se poate servi rece sau calda.
POFTA BUNA !
2 comentarii:
foarte bine arata si sigur e si gustoasa! o sa incerc si eu :)
Buun !!! Tare gustoasa si chiar merge la micul dejun !
Trimiteți un comentariu
Parerea dumneavoastra: