Bucate alese

Bucate alese

Cozonac de Craciun

Pentru ca pregatirile de craciun sa se desfasoare fara prea mult efort, cozonacul acesta poate fi preparat cu 2-3 saptamani inainte.
Pentru 1 cozonac de Craciun avem nevoie de urmatoarele ingrediente :
  • 250- 375 grame stafide mari ( deschise la culoare )
  • 125 grame stafide  de Corint ( mai mici, inchise la culoare )
  • 2 linguri rom
  • 84 grame drojdie ( 2 cuburi )
  • 2 lingurite zahar
  • 250 ml lapte caldut
  • 750 grame faina, in plus pentru prelucrat
  • 125 grame zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 varf de cutit sare
  • 2 lingurite coaja de lamaie rasa fin
  • 6 picaturi aroma de ulei de migdale amare
  • 1 varf de cutit de praf de nucsoara
  • 1 varf de cutit de praf de cardamon
  • 250 grame de unt topit
  • 100 grame coaja de lamaie confiata, tocata marunt
  • 100 grame migdale decojite, macinate
  • 75 grame unt pentru uns
  • Zahar pudra pentru ornat
Timp de preparare : 40 minute
Timp de repaus : 90- 120 minute
Timp de gatit la cuptor : 45- 55 minute
MOD DE PREPARARE :
  1. Stafidele mari si cele de Corint se tin in rom circa 20 de minute, apoi se scurg printr-o sita. Se rupe drojdia bucati si se pune intr-un castron mic, se adauga 2 lingurite de zahar si 3 linguri de lapte, se amesteca si se lasa 15 minute la temperatura camerei.
  2. Se pun doua treimi din faina intr-un castron. Se face o adancitura la mijloc, in care se adauga zaharul, coaja de lamaie, aroma de migdale, condimentele, untul si zaharul vanilat.
  3. Se toarna deasupra laptele cu drojdia si se amesteca, incepand din centru, cu restul de lapte si cu celelalte ingrediente. Apoi se adauga si restul de faina si se framanta aluatul pana devine omogen si se desprinde de pe marginea castronului. Se incorporeaza in aluat cele doua tipuri de stafide, coaja de lamaie si migdalele, prin framantare.
  4. Se lasa aluatul acoperit la cald timp de 60 minute, ca sa creasca. Se presara un strat subtire de faina pe suprafata de lucru si se mai framanta si se bate aluatul aproximativ 10 minute, cu putere, pana ce devine elastic si nu mai este lipicios.
  5. Pentru a forma cozonacul, se intinde aluatul ca o foaie rotunda, cu diametrul de 35 cm. Se pliaza una din parti pana peste mijloc, obtinand forma tipica a acestui tip de cozonac.
  6. Se tapeteaza tava cu hartie pentru copt. Se pune cozonacul in ea, se acopera si se tine la cald pana ce cozonacul creste in inaltime si latime cam cu jumatate din dimensiunile initiale.
  7. Se incinge cuptorul la 250°C (230°C cu ventilator sau treapta 6).
  8. Se introduce cozonacul in cuptorul incins si se reduce temperatura cuptorului la 160°C (140°C cu ventilator sau treapta 1-2) unde se coace 45- 55 minute.
  9. Pentru a-l unge, se topeste untul intr-o craticioara. Se scoate cozonacul din cuptor. Se unge mult cu unt si se pudreaza cu zahar.
Sfaturi practice :
Cand este gata, se unge cu unt si se presara cu un strat subtire de zahar pudra, apoi se infasoara in folie de aluminiu. Inainte de a fi servit, se pudreaza din belsug cu zahar pudra.
POFTA BUNA !

3 comentarii:

Bunatati de Poveste spunea...

Vai ce pofta mi-ai facut ! Abia astept Sarbatorile !

Ramona Alina spunea...

Minunat, mai ales cã se pãstreazã atâta timp, felicitãri:)

MARIUS B. spunea...

MULTUMESC FRUMOS ! si SARBATORI FERICITE !

Trimiteți un comentariu

Parerea dumneavoastra:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by MARIUS B. | Bloggerized by AdSense - Premium Blogger Themes | https://www.google.com/adsense/